När fantasy fick ett uppsving på 1990-talet var mycket av litteraturen översatt från engelska. Numera ges det varje år ut många fantasyromaner som är skrivna på svenska, för den svenska marknaden. Många författare väljer att knyta an till svensk folktro, historia eller natur när de skriver sina fantasyromaner. Här är några romaner som kommit ut de senaste åren:

Det tunna svärdet av Frida Nilsson

Det här är en barn- och ungdomsbok som handlar om pojken Sasja. Hans mamma dör, men han vill inte mista henne och bestämmer sig för att överlista Döden. Därför beger han sig med båt till Dödens rike. Det är ett land som både påminner om vårt, men som också är annorlunda. Han får nya vänner som hjälper honom längs färden.

Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Det här är en bok som rör sig i gränslandet mellan realistisk ungdomsroman, magisk realism och fantasy. Den slog stort när den kom och har senare blivit filmatiserad. Historien rör sig runt sex tonårstjejer i Engelsfors som blivit utvalda att bekämpa Ondskan. De får veta att de besitter magiska krafter och tillsammans måste de kämpa för sina liv och mot fienden. De behöver varandra och de behöver öva på sina magiska krafter. Cirkeln är den första romanen av tre om tjejerna i Engelsfors.

Blodskifte av Eva Holmqvist

Romanen tillhör genren urban fantasy och utspelar sig i Jönköping. Huvudpersonen är Nora som i en olycka får sitt blod blandat med en hamnskiftares blod. Han heter Robin och berättar att nu när även Nora har det blodet i sig kan hon skifta hamn. Han visar henne ett parallellt Jönköping, en värld befolkad av olika varelser hon aldrig tidigare sett. Den världen är på väg att försvinna och Nora måste tillsammans med Robin och sina nya vänner göra allt som står i deras makt för att rädda världen.