Det finns några stora förlag i Sverige som ger ut allmänlitteratur och som de flesta känner till. Här är några av dem.

Natur och Kultur

Förlaget grundades 1922, ger ut allmänlitteratur och läromedel och ligger på Östermalm i Stockholm, strax intill Humlegården. Förlaget bildades av Johan Hansson och Jenny Bergqvist Hansson och har ett äppelträd som sin symbol. Det drivs som en stiftelse sedan 1947. Förlaget är stort inom exempelvis psykologi, skönlitteratur och barnböcker.

Bonniers

Albert Bonniers förlag grundades 1837 och är därmed ett av de äldsta förlagen i Sverige. Det ingår i Bonnierförlagen som är en del av Bonnier Books, verksamt inom moderbolaget Bonnier AB. Förlaget är störst i Sverige inom skönlitteratur. De ger årligen ut cirka 100 nya titlar. I Bonnierförlagen ingår i dag bland annat Wahlström och Widstrand, Bonnier Carlsen, Månpocket, Bokförlaget Forum och Bokförlaget Semic.

Norstedts

Förlaget ingår i Norstedts förlagsgrupp och är det i dag äldsta och ännu verksamma förlaget i Sverige. Det är också ett av Sveriges största förlag. Per Adolf Norstedt grundade förlaget 1823. Koncernen ger ut omkring 400 nya titlar per år. Själva förlaget Norstedts ger ut vuxenlitteratur, men i gruppen ingår också barnboksförlaget Rabén & Sjögren. Flera förlag har blivit uppköpta av Norstedts förlagsgrupp, till exempel Tiden, Nautiska förlaget, Prisma och Eriksson & Lindgren. Förlaget ger ut Svenska Akademiens ordlista över svenska språket.

Piratförlaget

En uppstickare de senaste åren är Piratförlaget som grundades så sent som 1999 och gav ut sin första bok följande år. Förlaget fokuserar på i första hand svensk skönlitteratur och har flera stora författare hos sig, såsom Jan Guillou och Liza Marklund. De arbetar utifrån en annan princip än de andra förlagen och delar vinsten rakt av mellan förlaget och författaren. Deras tanke är att författarna ska få mer inflytande och kontroll i processen samt bättre ersättning för det arbete de lägger ner.