Svensk fantasy har fått en egen dag

I april i år firades för första gången Svenska fantastikens dag. Det är en dag med fokus på svensk fantasylitteratur. Initiativtagare till dagen är Sofi Poulsen, fantasyförfattare som ger ut sina böcker på eget förlag. Sofi ville att svensk fantasy skulle få sin dag i rampljuset, då det är en genre som sällan uppmärksammas. En sida på Facebook skapades och alla som ville delta uppmanades att den dagen posta en bild på de svenska fantasyböcker man har hemma, gärna staplade till en snygg hög. Det uppmuntrades också till att skriva något om fantasylitteratur för att göra andra nyfikna.

Sofi valde 29 april eftersom 24 april är världsbokens dag och då många väljer att fira hela veckan tyckte hon att det var ett bra tillfälle att uppmärksamma svensk fantasy. Det blir också en bra inledning på maj då flera dagar uppmärksammar fantasy och närliggande genrer, till exempel 4 maj som är Star Wars-dagen.

Sofi har själv skrivit så länge hon kan minnas, men det mesta har hamnat i arkivet. När hon för några år sedan skrev en saga om en prins och en prinsessa upptäckte hon att det var många som gillade den. Hon bestämde sig då för att inte förpassa den till arkivet, utan istället ge ut den. Hon började med att leta efter en illustratör och när hon hittade Per von Schantz började hon arbetet med att göra en bok av manuset. Boken har sedan fått flera uppföljare och hon har också gett ut en barnbok ihop med en annan illustratör. De böcker hon nått flest läsare med är fantasy-antologierna Grimm och Grimm Darker. Där har hon bjudit in svenska fantasyförfattare, både amatörer och utgivna författare, att skriva en novell utifrån en saga av bröderna Grimm. Idén fick hon när hon började fundera på de gamla sagorna och på vad som hände efter att sagan fick sitt slut, eller om slutet hade varit annorlunda.