SmåLit

Visste du att det finns en lokal litteraturfestival i Småland? Den är ett samarbete mellan bland annat Jönköping, Värnamo och Nässjö kommunoch går årligen av stapeln i de tre kommunerna. Förlag, författare, organisationer och föreningar kan ställa ut på bokmässan som pågår samtidigt. 2018 hade festivalen vuxit till att pågå i tre dagar och den är kostnadsfri för besökarna, utom om man vill besöka författarscenerna. Lokala författare kan presentera sina böcker på Speaker’s Corner som finns på alla tre orterna.

Festivalen har lockat till sig etablerade författare som Stina Wirsén, Åsa Moberg och Sara Bergmark Elfgren. Två av årets teman var Läslycka och Minoritetens röster. Det blev samtal om romsk och samisk litteratur och det diskuterades också hur man kan arbeta för att öka läsförståelsen hos tvåspråkiga barn.

I år tog fantasyn också stor plats, vilket mycket berodde på att den var starkt representerad bland utställarna. Att Sara Bergmark Elfgren, författare till Cirkeln som rör sig mellan magisk realism och fantastik, besökte festivalen bidrog nog också. Arrangörerna menar att de dels väljer vilka författare de vill samarbeta med och det sätter tonen för festivalen, men att det också beror till stor del på vilka det är som hör av sig och vill vara med. Just i år var det många inom fantasy och närliggande genrer. En sci-fikonstnär ställde ut och på kvällen samtalade han med en sci-fiförfattare och en läsare av sci-fi.

Fantasyförfattaren Sofi Poulsen var en av de medverkande. Hon ligger bakom Grimm-antologierna och har även skrivit för barn- och ungdomar. Hon pratade om hur Astrid Lindgren har blivit en inkörsport till fantasy för många barn genom böcker som Mio, min Mio, Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta.

I juni i år lanserade Smålit, ett nytt litterärt pris, Smålits Migrantpris på 50 000 kronor. Det ska gå till författare som skriver om nutida migrantrörelser.