En hållbar arbetsplats

Det är inte bra att sitta stilla för mycket, det vet vi i dag. Vi pratar om barn som sitter för mycket framför skärmar istället för att röra på sig och vi är medvetna om att det gäller också oss som arbetar på kontor. Ändå är det inte förrän vi börjar få problem med värk i nacke, axlar och rygg som vi börjar leta efter lösningar. Det räcker sällan med lite kontorsjympa – enkla rörelser att göra vid sidan av sitt skrivbord ett par minuter då och då – utan vi behöver förändra arbetsplatsen och hur vi arbetar.

Bokförlagsbranschen är tyvärr ett typexempel på bransch där medarbetarna sitter stilla för mycket. Arbetet är många gånger statiskt och avbryts bara av möten då man förflyttar sig från skrivbordet till konferensbordet eller i bästa fall till att stå vid ett bokbord på en mässa. Hur kan man då göra förlaget till en hållbar arbetsplats som också tar ansvar för personalens hälsa och välmående? Här är några förslag:

  • Välj rätt möbler. En skrivbordsstol som går att justera utifrån den som använder den är ett bra första steg. Man bör kunna höja och sänka den samt ställa in vinkeln på både sitsen och ryggstödet. En stol med hjul är smidigt. Höj- och sänkbart skrivbord bör vara standard. Då kan den anställde växla mellan att sitta och att stå och arbeta.
  • Friskvårdsbidrag för fysisk aktivitet eller massage, gärna på arbetstid. Uppmuntra också gärna till en lunchpromenad eller kortare pass med pausgympa. Varför inte göra det gemensamt ett par gånger om dagen, fem minuter åt gången?
  • Bjud in en sjukgymnast en gång om året som kan inspirera till bra övningar samt hjälpa personalen med en individanpassad arbetsställning och hållning.
  • Erbjud gåband – eller litet rullband att ha vid skrivbordet – till de som önskar det. Då kan man variera sittandet och ståendet med maklig promenad medan man arbetar.