Elsa Beskow-plaketten till Lisen Adbåge

Lisen Adbåge tilldelas Elsa Beskow-plaketten 2018. Priset kom till redan 1958 av Svensk Biblioteksförening och tilldelas en svensk konstnär för bästa bilderbok eller bäst illustrerade bilderbok under det gångna året. Prissumman är 25 000 kronor. Den allra första pristagaren var Tove Jansson som fick priset för Trollvinter. Bland pristagarna märks bland annat Ilon Wikland, Lasse Sandberg, Jan Lööf, Lena Andersson, Charlotte Ramel och Lisens tvillingsyster Emma Adbåge.

Elsa Beskow-plaketten får hon för bilderboken “Samtidigt som”, en bok som får både stora och små att stanna upp och tänka på nuet. Att just nu, när jag gör det här, finns det någon annan som gör något annat. Runt om i världen finns det en massa små “nu” och saker som pågår. I både bild och text ser vi allt det där lilla vi kanske inte annars lägger märke till, som grodan i diket eller fåglarna som flyger över himlen.

Hon skriver om hur saker händer samma sekund oavsett om man är här eller där, och hur en person matar sin hund och på en annan plats blir någon stamtidigt kär. Det är en till synes enkel text på rim, men i de korta raderna ryms hela vårt universum. Där finns nuet, samma nu som vi alla lever i och ändå lever vi i så olika liv och gör så olika saker. Tanken svindlar.

Lisen Adbåge är född 1982 och har skrivit och illustrerat flera barnböcker, bland annat Dom som bestämmer som handlar om ett gäng barn där några bestämmer och några andra får inte vara med. Tillsammans med sin syster Emma har hon gett ut “Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0-100 år!” och för den tilldelades de Lennart Hellsing-priset 2017. Lisen tecknar färgstarkt och oftast med papper och penna. Hon visste redan tidigt att hon ville skriva och illustrera barnböcker och skickade in sitt första manus till ett förlag redan som 16-åring.